Primer dobre prakse
Donirani čebelnjak SID banke občini Ivančna Gorica

SID banka je v letu 2018 v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije in Občino Ivančna Gorica v mestnem jedru Višnje Gore uredila park medovitih rastlin in postavila čebelnjak Kranjske čebele. Zanj zgledno skrbijo v Čebelarskem društvu Stična.

SID banka je v letu 2018 v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije in Občino Ivančna Gorica v mestnem jedru Višnje Gore uredila park medovitih rastlin in postavila čebelnjak Kranjske čebele. Zanj zgledno skrbijo v Čebelarskem društvu Stična.

Čebelnjak smo postavili v mesecu maju, na dan prvega praznovanja svetovnega dneva čebel v Sloveniji. Hkrati smo z njim želeli poudariti tesno povezanost Višnje Gore s Kranjsko čebelo, kot eno najbolj prepoznavnih čebeljih vrst v Evropi. Kraj poljudno velja za domovino Kranjske čebele. Prav na bližnjem gradu Podsmreka je v 19. stoletju delovala družina Rothschütz, ki je z naprednim čebelarjenjem in trgovanjem poskrbela, da si je Kranjska čebela uspešno utirala pot v svet. S postavitvijo čebelnjaka smo zaokrožili predel, ki s Hišo kranjske čebele v stavbi nekdanje šole, obeležuje pomen Kranjske čebele v Višnji Gori. Objekt je v dobrih 2 letih že postal zanimiv turistični produkt in učna ustanova, namenjen pa je tudi reprezentativnim in protokolarnim obiskom.

Do danes je postal dom dvajsetim čebeljim družinam, za katere v čebelarskem društvu skrbijo z veliko predanostjo. Vsaka ima tudi svojo panjsko končnico, katere so poslikali učenci Osnovne šole Stična in predstavljajo Jurčičevo delo Kozlovske sodbe v Višnji Gori. Oblečene so v barve SID banke in tako simbolično predstavljajo našo zavzetost, predanost in skrb za večjo promocijo čebel in čebelarstva.

Še posebej veseli smo, da se je od postavitve čebelnjaka v občini na tamkajšnji osnovni šoli prvič razvil tudi čebelarski krožek, za katerega je že takoj vladalo veliko zanimanje med otroki, ki so hitro napolnili vsa prosta mesta za učenje čebelarjenja. Tako že 2 osnovni šoli v Sloveniji kot pomoč pri spoznavanju in preučevanju čebel uporabljata čebelnjak SID banke.

Donirani čebelnjak SID banke so tudi ostali domačini v Ivančni Gorici lepo sprejeli in so nanj izredno ponosni. V društvu pravijo, da ga ljudje radi obiščejo.

V času od postavitve čebelnjaka so na čebelarski zvezi izvedli že mnogo aktivnosti v povezavi s čebelnjakom, med drugim tudi medeni zajtrk in ogled čebelnjaka ob Jurčičevem pohodu, sprejeli so številne obiske vrtčevskih in šolskih otrok ter omogočili dodatno promocijo čebelarstva v Sloveniji (snemanje televizijskih prispevkov pri čebelnjaku, različna fotografiranja ipd.).

NAPOVED NOVEGA ČEBELNJAKA SID BANKE

V SID banki napovedujemo postavitev novega čebelnjaka z donacijo SID banke, ki bo tako že tretji po vrsti (po OŠ Sostro in Višnji Gori). Tega si bo moč ogledati na ljubljanskem gradu, na planoti v bližini dvorca Samassa ob Grajskem vinogradu, zanj pa bo skrbelo Čebelarsko društvo Barje. Čebelnjak bo replika znamenitega Plečnikovega čebelnjaka v Pragi in bo namenjen protokolarnim dejavnostnim. Obenem bo dodatno ozaveščal o pomenu čebel, njihovi vlogi pri opraševanju rastlin in ustvarjanju sladkih dobrot – medu.

S tem želimo v SID banki prenesti ozaveščenost in znanje o čebelah na čim širši krog ljudi in hkrati na ta način sledimo naši zavezanosti in usmerjenosti k bolj zelenemu krožnemu gospodarstvu. Predvsem otrokom želimo ponuditi dodatno znanje, veščine, ozaveščanje o trajnosti ter ohranjanju okolja in življenja, saj brez čebel ni življenja – od opraševanja je namreč odvisna kar tretjina pridelane hrane na svetu.

"Namen čebelnjaka je pokazati vsem obiskovalcem, kje in kako živi in dela kranjska čebela. Ter seveda tudi pokazati, kakšen je slovenski čebelnjak, kaj so panjske končnice, katere so medovite rastline in še bi lahko naštevali."

Pokličite 01 200 75 00 ali nam pišite na info@sid.si

držav
prisotni v letu 2022
mrd €
kreditni portfelj v letu 2022
mrd €
zavarovalni portfelj letu 2022
24. April 2024

Objava letnega poročila SID banke za leto 2023, ki je oblikovano v viziji zelene prihodnosti, ki jo omogoča kapital....

25. Marec 2024

SID banka in Slovenski podjetniški sklad (SPS) bosta v sodelovanju z gospodarskim ministrstvom do konca leta omogočila skupaj preko 512 milijonov evrov ugodnih posojil in različnih...

A
Trenutno aktualno
Pravno obvestilo

Z brezplačnimi e-obvestili vas obveščamo o novostih, povezanih z agencijo, splošnih informacijah, povezanih s komuniciranjem in oglaševanjem, člankih, aktualnih ponudbah in ostalih poslovnih informacijah. Pošiljatelj e-obvestil in upravljavec zbirke osebnih podatkov je SID banka, d.d., Ljubljana, Ulica Josipine Turnograjske 6, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju SID banka).

E-obvestila prejemate v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah na osnovi vaše prijave na prejemanje e-obvestil na spletni strani SID banke, sodelovanja v nagradnih igrah, nakupa ali iz drugih pravnih naslovov, s katerimi je bilo dano prostovoljno soglasje.
S prijavo na e-obvestila posameznik izrecno soglaša, da SID banka obdeluje osebne podatke za namene ciljnega in neposrednega trženja. SID banka lahko prijavljen elektronski naslov obdeluje za lastne potrebe do preklica pisne privolitve oz. do časa, ko podatki ne bodo več služili svojemu namenu, pri čemer za novičarsko listo lahko uporablja zunanji servis skladno s pravili slednjega (npr. eGlasnik) in podatke hrani v oblaku.

Posameznik ima skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov pravico, da kadarkoli pisno ali na e-mail naslov: sidbanka@sid.si zahteva odjavo od prejemanja e-obvestil ter da SID banka osebne podatke trajno ali začasno preneha uporabljati za namene ciljnega in neposrednega trženja, pri čemer bo SID banka ustrezno preprečila uporabo osebnih podatkov za namene ciljnega in neposrednega trženja.

Elektronski naslov, na katerega prejemate e-obvestila, je shranjen in varovan v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.