Primer dobre prakse
LIP Pohištvo d.o.o.

2,9 milijonsko posojilo SID banke doprineslo k trajnostnemu razvoju lesno-predelovalne verige slovenskega gospodarstva

SID banka je zagotovila financiranje podjetju LIP Pohištvo d.o.o., in sicer za izgradnjo novega poslovno-proizvodnega objekta podjetja, nakupa sodobne tehnološke opreme in financiranja zalog materiala za proizvodnjo z dvema dolgoročnima kreditoma v skupni vrednosti 2,9 milijona EUR.

Nov poslovno-proizvodni objekt so slavnostno odprli 5. novembra 2021. 

Podjetje LIP Pohištvo proizvaja masivno pohištvo kot so spalnice, dnevne sobe, garderobne omare, domače pisarne in omare z drsnimi vrati. Njihovo pohištvo odlikuje kvaliteta vgrajenih materialov in način izdelave. Za površinsko obdelavo uporabljajo namreč okolju in zdravju prijazno površinsko obdelavo (vodni laki in olja), ki ji s krtačenjem masivnega lesa podarijo rustikalen videz. Vse izdelke opremijo z visoko kvalitetnim kovinskim okovjem priznanih proizvajalcev, ki pri omarah in posteljah omogoča hitro in večkratno sestavo, ki se odlično obnese v primeru selitev. Vodila predalov in odmične spone omar so opremljene s sistemom »mehkega« zapiranja, proizvajalec pa zanje zagotavlja doživljenjsko garancijo.

 

 

V podjetju stremijo k doseganju visokega nivoja kvalitete proizvodov, hkrati pa ves čas razvijajo tudi nove, inovativne izdelke, pri čemer zasledujejo predvsem ekološki vidik. Zavedajo se tudi, da je les dar narave, zato se še bolj trudijo oplemenititi njegovo lepoto in toplino ter jo vključiti v svoje izdelke. Les je zdravju prijazen material, ki obogati vsako bivalno okolje ter prijetno vpliva na počutje, zato se tudi bolj osveščeni kupci vedno bolj zanimajo za njihove izdelke.

V novih poslovnih prostorih so tako povečali proizvodne kapacitete, modernizirali proces dela, s katerimi so dosegli širitev ponudbe, širitev tržne pozicije in izboljšanje rezultatov podjetja, hkrati pa so zmanjšali tudi stroške ogrevanja in stroške najemnine.

 

 

Predmet investicije je bil tudi nakup nove, sodobne tehnološke opreme, ki zajema vijačni kompresor, briketirko, lakrinico, odsesovalni sistem, stroj za štiristransko skobljanje in profiliranje, zalogovnik s transportnim polžem in linije za oljenje (Trimwek).

V podjetju strmijo k doseganju visokega nivoja kvalitete proizvodov, hkrati pa stremijo k temu, da ves čas razvijajo tudi nove, inovativne izdelke, pri čemer ves čas zasledujejo predvsem ekološki vidik. V novih prostorih so uredili tudi ogrevanje na lastno bio maso (žagovina) in tako ustvarili prihranke pri stroških ogrevanja, hkrati pa vplivali na zmanjšanje negativnih vplivov na okolje. Ponašajo se tudi s proizvodnjo linijo s skoraj ničelnim odpadkom saj vse odpadke lesa predelajo in uporabijo za ogrevanje poslovnih prostorov ali pa jih prodajo, saj se zavedajo kako pomembno je skrbno upravljanje.

V novih prostorih zaposlujejo lokalne mojstre in nadaljujejo dolgoletno tradicijo izdelave masivnega pohištva iz lokalnega lesa domačih drevesnih vrst.

 

 

Strategija slovenskega gospodarstva v lesno predelovalni industriji podpira izboljšanje konkurenčnosti celotne gozdno-lesne verige in krepitev povezovanja med deležniki. Za povečanje predelave lesa daje prednost uvajanju sodobnih tehnologij vzdolž celotne verige in podpira izvedbo domačih in tujih investicij v lesnopredelovalne obrate.

Pridobitev kredita SID banke je podjetju omogočila izvedbo planirane investicije, v prihodnje pa v podjetju načrtujejo še utrditi svoj položaj na trgu, povečati svojo prepoznavnost, zadovoljiti pričakovanja kupcev s še bolj celovito, raznovrstno in kakovostno ponudbo. Z zbiranjem, sortiranjem in predelavo (recikliranjem) vseh oblik ostankov lesa iz predelave in pridelave ter odsluženega lesa, se tovrstna podjetja uspešno vključujejo v sistem krožnega gospodarstva, katerega že več kot desetletje podpiramo tudi v SID banki.

Predsednik uprave SID banke, mag. Sibil Svilan, je na otvoritvi novega objekta poudaril: »V SID banki že od leta 2010 posebno pozornost posvečamo spodbujanju transformacije gospodarstva v bolj trajnostne in krožne oblike poslovanja. Zato v postopke financiranja oziroma odobritve kreditov vgrajujemo ESG dejavnike. ESG dejavniki so okoljski, družbeni in korporativni dejavniki, ki podjetja spodbujajo k trajnostnemu poslovanju. V podjetju LIP Pohištvo te dejavnike poznajo, saj delajo z lesom in jih vključujejo v svoje poslovanje ter zato uspešno prevzemajo trajnostna načela poslovanja oziroma delujejo v smeri trajnostne naravnanosti. Ker se zavedajo, da je les dar narave in naravnega krožnega cikla, z njim tudi spoštljivo ravnajo, ob tem pa sledijo tudi strategiji slovenskega gospodarstva »Les je lep«, zato jih spodbujamo pri njihovem oplemenitenju lesa in vključevanju v izdelke na trajnosten in ekološki način. V SID banki z veseljem financiramo takšne projekte, ki trajnostno pripomorejo h konkurenčni rasti in poslovanju podjetja, s tem pa tudi utrjujemo svoje poslanstvo spodbujanja zelenega in krožnega gospodarstva za trajnostni razvoj Slovenije.«

Pokličite 01 200 75 00 ali nam pišite na info@sid.si

držav
prisotni v letu 2022
mrd €
kreditni portfelj v letu 2022
mrd €
zavarovalni portfelj letu 2022
15. Julij 2024

SID banka, Evropski investicijski sklad in Hrvaška razvojna banka HBOR so postali temeljni vlagatelji v prvi sklad za tehnološke inovacije v Sloveniji in na Hrvaškem.

30. Maj 2024

SID banka je v mesecu aprilu letošnjega leta vzpostavila Okvir delovanja SID banke pri nakupu zelenih obveznic slovenskih podjetij. S to...

A
Trenutno aktualno
Pravno obvestilo

Z brezplačnimi e-obvestili vas obveščamo o novostih, povezanih z agencijo, splošnih informacijah, povezanih s komuniciranjem in oglaševanjem, člankih, aktualnih ponudbah in ostalih poslovnih informacijah. Pošiljatelj e-obvestil in upravljavec zbirke osebnih podatkov je SID banka, d.d., Ljubljana, Ulica Josipine Turnograjske 6, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju SID banka).

E-obvestila prejemate v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah na osnovi vaše prijave na prejemanje e-obvestil na spletni strani SID banke, sodelovanja v nagradnih igrah, nakupa ali iz drugih pravnih naslovov, s katerimi je bilo dano prostovoljno soglasje.
S prijavo na e-obvestila posameznik izrecno soglaša, da SID banka obdeluje osebne podatke za namene ciljnega in neposrednega trženja. SID banka lahko prijavljen elektronski naslov obdeluje za lastne potrebe do preklica pisne privolitve oz. do časa, ko podatki ne bodo več služili svojemu namenu, pri čemer za novičarsko listo lahko uporablja zunanji servis skladno s pravili slednjega (npr. eGlasnik) in podatke hrani v oblaku.

Posameznik ima skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov pravico, da kadarkoli pisno ali na e-mail naslov: sidbanka@sid.si zahteva odjavo od prejemanja e-obvestil ter da SID banka osebne podatke trajno ali začasno preneha uporabljati za namene ciljnega in neposrednega trženja, pri čemer bo SID banka ustrezno preprečila uporabo osebnih podatkov za namene ciljnega in neposrednega trženja.

Elektronski naslov, na katerega prejemate e-obvestila, je shranjen in varovan v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.