Predstavitev razširjenega programa SEGIP s 100 milijonov EUR na 220 milijonov EUR

Predstavniki SID banke, Evropskega investicijskega sklada (EIF) in upravljavcev skladov so v Hiši Evropske Unije v Ljubljani predstavili nove možnosti lastniškega financiranja v okviru razširitve programa SEGIP. Prva razširitev SEGIP v višini 20 mio EUR je bila sprejeta že v juliju 2021 za namen vzpostavitve Sklada tveganega kapitala za prenos tehnologij. Druga v višini 100 milijonov EUR pa konec marca letos za namen vzpostavitve Sklada tveganega kapitala za zagonska podjetja in Skladov zasebnega kapitala za financiranje lastniških nasledstev v družinskih podjetjih.

Slovenski naložbeni program kapitalske rasti (SEGIP) naslavlja tržno vrzel na področju lastniškega financiranja v Sloveniji, razvija okolje lastniškega financiranja ter pomaga pridobiti sredstva zasebnih vlagateljev za lastniško financiranje slovenskih podjetij v fazi rasti. Takšna vrsta financiranja je namenjena zagotavljanju zadostnega kapitala podjetij za rast in širitev poslovanja podjetij, povečanje produktivnosti in dodane vrednosti podjetij, kreiranju novih delovnih mest, podpori pri izvozu in internacionalizaciji podjetij, ki so v fazi rasti. Z vzpostavitvijo SEGIP-a v letu 2017 je bilo do danes skupaj z zasebnim kapitalom financiranih že preko 12 slovenskih podjetij v skupni višini skoraj 75 milijonov evrov. Prav zaradi uspešnosti programa SEGIP smo ga razširili za dodatnih 120 milijonov EUR s t.i. iniciativo  »SEGIP Top-Up«.

SID banka in EIF bosta v SEGIP Top-Up vložila vsak po 60 milijonov EUR. SEGIP Top-Up sestavljajo tri dodatne aktivnosti za ustanovitev Sklada tveganega kapitala za prenos tehnologij, Sklada tveganega kapitala za financiranje zagonskih podjetij ter Skladov zasebnega kapitala, ki naslavljajo problematiko lastniških nasledstev v družinskih podjetjih.

 

Sklad tveganega kapitala za prenos tehnologij je namenjen financiranju raziskovalnih projektov, razvoju tehnologij in intelektualne lastnine na univerzah in raziskovalnih inštitucijah (v Sloveniji in na Hrvaškem) s potencialno komercialno vrednostjo za gospodarstvo, v njihovi najzgodnejši fazi, ko so še v domeni raziskovalnih skupin na univerzah in raziskovalnih institutih. V sodelovanju SID banke, EIF in Hrvaško razvojno banko (HBOR) je bila vzpostavljena regionalna platforma (CEETT platforma) v obsegu najmanj 40 milijonov EUR (10 mio SID banka, 10 mio EIF in  20 mio HBOR), preko katere se bo s pomočjo Sklada tveganega kapitala za prenos tehnologij financiralo raziskovalne projekte univerz in raziskovalnih institutov v Sloveniji in na Hrvaškem v fazi preizkusa koncepta (t. i. »Proof-of-Concept phase«) z namenom komercializacije, ter novoustanovljena podjetja, ki so nastala s prenosom realiziranih projektov iz univerz in raziskovalnih inštitucij v podjetja (t.i. »spin-offs/outs"). CEETT platforma predstavlja prvi primer čezmejnega sodelovanja, podprtega s sredstvi InvestEU.

Sklad tveganega kapitala za financiranje zagonskih podjeti je namenjen finančni podpori mladim slovenskim inovativnim malim in srednje velikim podjetjem v zgodnji fazi razvoja, predvsem v zagonski fazi, in v fazi hitre rasti, ki težko dostopajo do financiranja preko komercialnih bank in se jim tako omogoči dostop do lastniškega kapitala oz. sredstev v obliki lastniškega in kvazi lastniškega financiranja preko programa SEGIP Top-Up. Cilj ustanovitve sklada tveganega kapitala je zmanjšanje tržne vrzeli pri zagotavljanju sredstev novoustanovljenim MSP-jem in spodbuditev večje inovacijske podjetniške aktivnosti ter podpora nadaljnjemu razvoju ekosistema tveganega kapitala. Po statistiki Invest Europe, je povečanje obsega tovrstnega financiranja zagonskih podjetij, oblikovanje skladov tveganega kapitala z naložbenim fokusom v Sloveniji in razvoj slovenskih upravljavcev tovrstnih skladov, med najslabše razvitimi v EU.

Skladi zasebnega kapitala za naslavljanje problematike nasledstev v družinskih podjetjih pa so namenjeni naslavljanju problema nasledstev v družinskih podjetij v Sloveniji (predvsem MSP-jev in small mid-cap podjetij), kjer bi podjetja zaradi neobstoja družinskega oz. sorodstvenega naslednika ali njihove nepripravljenosti za prevzem lastništva in upravljanja ob umiku trenutnega lastnika, popolnoma prenehala oziroma bila prodana po delih ali pod prisilo. Naslavlja se tudi problem lastniškega nasledstva, kjer družinski oz. sorodstveni naslednik ne razpolaga z dovolj sredstvi, da bi prevzel lastništvo in izplačal preostale družinske oz. sorodstvene člane ob izstopu trenutnega lastnika. Rešuje pa tudi problematiko obstoječega lastnika, ki ima premalo sredstev za lastniško financiranje nadaljnje rasti podjetja, želi pa še ostati solastnik podjetja. S temi skladi edini v Sloveniji naslavljamo enega potencialno največjih problemov slovenskega in evropskega gospodarstva in sicer problematike nasledstev v družinskih podjetjih.

 

Predsednik uprave SID banke, mag. Damijan Dolinar, je ob predstavitvi povedal: »Z dolgoletnimi uspešnimi programi dolžniškega financiranja raziskav, razvojnih projektov in inovacij ter SEGIP-om ustvarjamo različne uspešne slovenske zgodbe že 30 let.  Na področju lastniškega in kvazi lastniškega financiranja v zagonska podjetja Slovenija zaenkrat zaostaja za večino evropskih držav, tudi v primerjavi z drugimi državami v Srednji in Vzhodni Evropi. Predvsem zaradi te tržne vrzeli smo pripravljeni vstopiti še močneje na področje lastniškega financiranja, ki ni tipično bančno, a ima velik razvojni in gospodarski potencial. V SID banki si tudi že nekaj let prizadevamo za krepitev povezovanja raziskovalnih institucij z gospodarstvom, saj želimo, da se Slovenija ponovno uvrsti med vodilne inovatorke. Vlaganje v inovativna zagonska podjetja je tesno povezano s stopnjo inovativne aktivnosti in posledično konkurenčnosti gospodarstva. Tako smo lani s širitvijo programa SEGIP skupaj z EIF in Hrvaško razvojno banko podprli vzpostavitev prve regionalne CEETT platforme, namenjeno financiranju inovativnih tehnoloških raziskovalnih projektov ter njihove komercializacije v gospodarstvo. Letos pa smo skupaj z EIF razširili program SEGIP za financiranje novoustanovljenih slovenskih malih in srednje velikih podjetij v zagonski fazi in fazi hitre rasti. Financiranje se bo izvajalo preko skladov tveganega kapitala registriranih v Sloveniji, kar bo omogočilo nadaljnji razvoj ekosistema tveganega kapitala v Sloveniji. Drugi del sredstev pa se namenja za naslovitev problematike lastniškega nasledstva v slovenskih družinskih podjetjih, kjer se želi preprečiti, da bi podjetja zaradi neobstoja družinskega oz. sorodstvenega naslednika ali njihove nepripravljenosti za prevzem lastništva in upravljanja ob umiku trenutnega lastnika prenehala s poslovanjem. Preko skladov zasebnega kapitala bi tako omogočili financiranje vstopa članov poslovodstva ali strateških investitorjev, s čimer bi se družinskim podjetjem zagotovilo nadaljnje poslovanje, rast in razvoj. Verjamem, da bodo novi skladi prispevali k nadaljnjemu razvoju in napredku konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.«

 

Vodja divizije za lastniško financiranje v Evropskem investicijskem skladu, Gabriele Todesca:  »Danes smo predstavili razširjen program SEGIP in s tem finančno podporo, ki je na voljo slovenskim malim in srednje velikim podjetjem ter novoustanovljenim podjetjem. S tem dragoceno prispevamo k hitrejšemu razvoju finančnega sektorja v Sloveniji in slovenskega gospodarstva kot celote. Zelo sem hvaležen SID banki za priložnost prispevati h konkurenčni, hitro rastoči Sloveniji in dosedanjemu petletnemu uspešnemu izvajanju SEGIP-a.«

 

Tone Pekolj (Alfi PE), Natalija Stošicki (SID banka), Luka Podlogar (Generali Investments), Damijan Dolinar (SID banka), Jerneja Jug Jerše (Hiša EU),  Gabriele Todesca (EIF), Andrea Marcello Grimani (EIF)

 

O SEGIP-u

SID banka in EIF sta v letu 2017 vzpostavila Slovenski naložbeni program kapitalske rasti – SEGIP za lastniško in kvazi-lastniško financiranje slovenskih MSP-jev in mid-cap podjetij v fazi rasti v višini 100 milijonov EUR (SID banka in EIF oba po 50 milijonov EUR). SEGIP naslavlja tržno vrzel na področju lastniškega financiranja v Sloveniji, razvija okolje lastniškega financiranja  ter pomaga pridobiti sredstva zasebnih vlagateljev za lastniško financiranje slovenskih podjetij v fazi rasti. Takšna vrsta financiranja je namenjena zagotavljanju zadostnega kapitala podjetij za rast in širitev poslovanja podjetij, povečanje produktivnosti in dodane vrednosti podjetij, kreiranju novih delovnih mest, podpori pri izvozu in internacionalizaciji podjetij, ki so v fazi rasti. Od 100 milijonov EUR sredstev SEGIPa jih je bilo 50 milijonov EUR namenjenih za sklade zasebnega kapitala s slovenskimi upravljavci, ki jih je na podlagi javnega razpisa izbral EIF. Kot upravljavca sklada zasebnega kapitala sta bili izbrani družbi sklad ALFI PE d.o.o. in Generali Investments d.o.o., ki sta poleg sredstev SEGIP sklada pridobila še dodatnih 85 milijonov EUR sredstev s strani poučenih zasebnih vlagateljev.

 

ODPRTA RAZPISA

Poziv finančnim posrednikom za prijavo v okviru Slovenskega naložbenega programa kapitalske rasti (SEGIP-TOP UP)

Rok za predložitev interesa po razpisih je 30. junij 2022, skladno z navodili objavljenimi na strani EIF (Povezava na spletno stran EIF).

Sklad tveganega kapitala za naložbe v podjetja v zgodnji fazi razvoja (VC sklad)

Sklad zasebnega kapitala za financiranje družinskega lastniškega nasledstva MSP in mid-cap podjetij (SEGIP PE nasledstva)

Pokličite 01 200 75 00 ali nam pišite na info@sid.si

držav
prisotni v letu 2022
mrd €
kreditni portfelj v letu 2022
mrd €
zavarovalni portfelj letu 2022
25. Marec 2024

SID banka in Slovenski podjetniški sklad (SPS) bosta v sodelovanju z gospodarskim ministrstvom do konca leta omogočila skupaj preko 512 milijonov evrov ugodnih posojil in različnih...

05. Februar 2024

Opozorilo o neresničnih informacijah in zavajajočem sporočilu prek aplikacije Facebook Messenger o kreditiranju s strani SID banke

A
Trenutno aktualno
Pravno obvestilo

Z brezplačnimi e-obvestili vas obveščamo o novostih, povezanih z agencijo, splošnih informacijah, povezanih s komuniciranjem in oglaševanjem, člankih, aktualnih ponudbah in ostalih poslovnih informacijah. Pošiljatelj e-obvestil in upravljavec zbirke osebnih podatkov je SID banka, d.d., Ljubljana, Ulica Josipine Turnograjske 6, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju SID banka).

E-obvestila prejemate v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah na osnovi vaše prijave na prejemanje e-obvestil na spletni strani SID banke, sodelovanja v nagradnih igrah, nakupa ali iz drugih pravnih naslovov, s katerimi je bilo dano prostovoljno soglasje.
S prijavo na e-obvestila posameznik izrecno soglaša, da SID banka obdeluje osebne podatke za namene ciljnega in neposrednega trženja. SID banka lahko prijavljen elektronski naslov obdeluje za lastne potrebe do preklica pisne privolitve oz. do časa, ko podatki ne bodo več služili svojemu namenu, pri čemer za novičarsko listo lahko uporablja zunanji servis skladno s pravili slednjega (npr. eGlasnik) in podatke hrani v oblaku.

Posameznik ima skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov pravico, da kadarkoli pisno ali na e-mail naslov: sidbanka@sid.si zahteva odjavo od prejemanja e-obvestil ter da SID banka osebne podatke trajno ali začasno preneha uporabljati za namene ciljnega in neposrednega trženja, pri čemer bo SID banka ustrezno preprečila uporabo osebnih podatkov za namene ciljnega in neposrednega trženja.

Elektronski naslov, na katerega prejemate e-obvestila, je shranjen in varovan v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.