Velika podjetja
Investicijski sklad pobude Treh morij (3SIIF)

Investicijski sklad pobude Tri morja je bil ustanovljen z namenom možnosti financiranja ključnih infrastrukturnih projektov v t. i. regiji Treh morij, ki obsega 12 držav članic Evropske unije med Baltikom, Črnim morjem in Jadranom, tudi Slovenijo.

Namen sklada

 • Vlaganje v prometno, energetsko in digitalno infrastrukturo na osi sever-jug v državah treh morij ter zmanjševanje razlik v razvitosti posameznih regij Evropske unije.
 • Njegova vloga je dopolnjevati in krepiti razporeditev kapitala posameznih držav treh morij in finančnih instrumentov Evropske unije.

Ključne značilnosti

 • Sklad je komercialna in tržno usmerjena pobuda, ki bo vlagateljem zagotovila razpršeno naložbo in privlačen donos.
 • Ustanovni akt sklada sta podpisala predsednika razvojnih bank s Poljske (Bank Gospodarstwa Krajowego) in Romunije (Exim Bank).
 • Amber Infrastructure Group (Amber) je bila imenovana za ekskluzivnega svetovalca za naložbe sklada.

Naložbena področja

Transport

 • Zmanjševanje razlik v kakovosti prometne infrastrukture med državami članicami pobude in drugimi državami EU;

 • krepitev poti sever-jug, ki postajajo vse pomembnejše in so bile v preteklosti investicijsko zapostavljene;

 • vlaganja v železniška omrežja.

Energija (učinkovitost in varnost)

 • Zagotavljanje in omogočanje varnosti in raznolikosti oskrbe;

 • obnovljivi viri energije in prehodna goriva;

 • decentralizirani energetski sistemi in spodbujanje naložb v omrežja.

Digitalna in informacijska tehnologija

 • Rast uporabe podatkov v gospodinjstvih in industriji;

 • države članice Pobude treh morij z vidika Indeksa digitalnega gospodarstva in družbe (DESI) zaostajajo za drugimi državami EU;

 • velike potrebe po naložbah v digitalno infrastrukturo, da bi lahko zadovoljili naraščajoče povpraševanje po digitalnih storitvah.

   

Vloga SID banke

SID banka je ena izmed investitoric v Investicijski sklad Pobude treh morij.

S svojim vplačilom želi prispevati k zmanjšanju investicijske vrzeli med državami članicami EU, zagotoviti vključitev slovenskih infrastrukturnih projektov v ta investicijski sklad ter nenazadnje slovenskim podjetjem olajšati dostop do sodelovanja pri projektih, ki bodo izvedeni v okviru sklada.

Več informacij

 

Kontakt SID banke

Mitja Mavko, generalni sekretar

elektonska pošta: mitja.mavko@sid.si

telefon: +386 1 2007 725

 

Ekskluzivni svetovalec za naložbe sklada

Amber Infrastructure Group (Amber)

Pokličite 01 200 74 80 ali nam pišite na financiranje@sid.si

tisoč
novih delovnih mest v letu 2020
mrd €
dodatne prodaje v letu 2020
mrd €
dodatnega izvoza v letu 2020
01. Januar 2022

SID banka, d.d., Ljubljana sporoča, da sta, po izteku mandata pretekle uprave, z dnem 1. 1. 2022 funkcijo predsednika in članice uprave nastopila mag. Damijan Dolinar,...

30. December 2021

Podjetjem so preko sklada skladov SID banke na voljo sveža povratna sredstva za posojila in portfeljske garancije za raziskave, razvoj in inovacije, za mikrokredite, portfeljske garancije...

A
Trenutno aktualno
Pravno obvestilo

Z brezplačnimi e-obvestili vas obveščamo o novostih, povezanih z agencijo, splošnih informacijah, povezanih s komuniciranjem in oglaševanjem, člankih, aktualnih ponudbah in ostalih poslovnih informacijah. Pošiljatelj e-obvestil in upravljavec zbirke osebnih podatkov je SID banka, d.d., Ljubljana, Ulica Josipine Turnograjske 6, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju SID banka).

E-obvestila prejemate v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah na osnovi vaše prijave na prejemanje e-obvestil na spletni strani SID banke, sodelovanja v nagradnih igrah, nakupa ali iz drugih pravnih naslovov, s katerimi je bilo dano prostovoljno soglasje.
S prijavo na e-obvestila posameznik izrecno soglaša, da SID banka obdeluje osebne podatke za namene ciljnega in neposrednega trženja. SID banka lahko prijavljen elektronski naslov obdeluje za lastne potrebe do preklica pisne privolitve oz. do časa, ko podatki ne bodo več služili svojemu namenu, pri čemer za novičarsko listo lahko uporablja zunanji servis skladno s pravili slednjega (npr. eGlasnik) in podatke hrani v oblaku.

Posameznik ima skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov pravico, da kadarkoli pisno ali na e-mail naslov: sidbanka@sid.si zahteva odjavo od prejemanja e-obvestil ter da SID banka osebne podatke trajno ali začasno preneha uporabljati za namene ciljnega in neposrednega trženja, pri čemer bo SID banka ustrezno preprečila uporabo osebnih podatkov za namene ciljnega in neposrednega trženja.

Elektronski naslov, na katerega prejemate e-obvestila, je shranjen in varovan v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.