Razširitev Slovenskega naložbenega programa kapitalske rasti SEGIP za dodatnih 100 milijonov EUR

Članica uprave SID banke, mag. Stanka Šarc Majdič, in generalni direktor Evropskega investicijskega sklada (EIF), Alain Godard, sta na sedežu EIF v Luksemburgu podpisala dodatek k pogodbi med SID banko in EIF, s katerim se bo program SEGIP razširil še za dva sklada (Sklad tveganega kapitala za financiranje zagonskih podjetij in Sklad zasebnega kapitala za financiranje lastniških nasledstev v družinskih podjetjih).

SID banka in EIF sta leta 2017 vzpostavili slovenski naložbeni program kapitalske rasti SEGIP. Cilj SEGIP-a je podpreti slovenska mala, srednje velika in mid-cap podjetja v smeri povečanja produktivnosti in dodane vrednosti podjetij, kreiranju novih delovnih mest,  ustvarjanju izvoza in internacionalizacije, izboljšanja korporativnega upravljanja in privabljanja mednarodnih naložb zasebnega kapitala v Slovenijo. Od 100 mio EUR sredstev jih je bilo 50 mio EUR namenjenih za sklade zasebnega kapitala s slovenskimi upravljavci, ki jih je na podlagi javnega razpisa izbral EIF. V okviru SEGIP-a sta bila za upravljavca programa izbrana sklad Alfi PE d.o.o. in sklad Generali Growth Equity Fund (Generali Investments). Sklada sta do sedaj izvedla več kot 10 različnih naložb v slovenska podjetja.

Danes se je s podpisom dodatka med SID banko in EIF obstoječi program SEGIP razširil za dodatnih 100 milijonov EUR. Dodatna sredstva so namenjena predvsem za lastniško financiranje slovenskih MSP-jev in malih mid-cap podjetij (do 499 zaposlenih). Širitev SEGIP tako predstavljajo 3 dodatni skladi, in sicer Sklad tveganega kapitala za prenos tehnologij PoC, ki je nastal v sodelovanju SID banke z EIF in Hrvaško razvojno banko (HBOR) in je prvi primer čezmejnega sodelovanja, ki je bil podprt s sredstvi InvestEU, Sklad zasebnega kapitala za nasledstva, ki naslavlja enega potencialno največjih problemov slovenskega in evropskega gospodarstva glede lastniškega nasledstva družinskih podjetij ter Sklad tveganega kapitala za podporo slovenskim inovativnim podjetjem v zgodnji fazi razvoja z dostopom do lastniškega kapitala oz. sredstev v obliki kvazi lastniških instrumentov.

Članica uprave SID banke, Stanka Šarc Majdič, je povedala: "Veselimo se širitve SEGIP-a, saj bomo zagotovili dodatno financiranje slovenskim malim in srednje velikim podjetjem, še posebej inovativnim start-up in hitro rastočim podjetjem, s čimer bomo okrepili slovenski ekosistem tveganega kapitala. Poleg tega širitev naslavlja tudi nasledstva v slovenskih družinskih podjetjih, s čimer bomo podprli uspešen prenos lastništva in povečali njihovo dodano vrednost. Hvaležni smo EIF, da je v teh nepredvidljivih časih združil moči s SID banko pri naslavljanju potreb po lastniškem financiranju slovenskih podjetij."

Izvršni direktor EIF, Alain Godard, je dejal: »Danes širimo SEGIP in s tem finančno podporo, ki je na voljo slovenskim malim in srednje velikim ter novoustanovljenim podjetjem. S tem prispevamo k hitrejšemu razvoju finančnega sektorja v Sloveniji in razvoju slovenskega gospodarstva kot celote. Pester in sodoben finančni sektor ter različne možnosti financiranja bodo slovenskim podjetjem omogočili enake izhodiščne priložnosti kot jih imajo njihovi konkurenti v EU in svetu ter jim omogočili enakopravno konkurenco brez finančnih omejitev. Zelo sem hvaležen SID banki za priložnost prispevati k konkurenčni, hitro rastoči Sloveniji in dosedanjemu petletnemu uspešnemu izvajanju SEGIP-a.«

Članica uprave SID banke, Stanka Šarc Majdič in Izvršni direktor EIF, Alain Godard

 

 

 

Pokličite 01 200 75 00 ali nam pišite na info@sid.si

držav
prisotni v letu 2021
mrd €
kreditni portfelj v letu 2021
mrd €
zavarovalni portfelj letu 2021
17. November 2022

Za financiranje v okviru programa Promet 1 (Financiranje gospodarskih subjektov na področju cestnih prevozov), ki se izvaja do 31. 12. 2022, ...

10. November 2022

Ob 30. obletnici začetka obstoja SID banke smo 10.000 evrov  namenili v obliki donacije Zvezi prijateljev mladine Moste Polje za ukrajinske otroke. 

A
Trenutno aktualno
Pravno obvestilo

Z brezplačnimi e-obvestili vas obveščamo o novostih, povezanih z agencijo, splošnih informacijah, povezanih s komuniciranjem in oglaševanjem, člankih, aktualnih ponudbah in ostalih poslovnih informacijah. Pošiljatelj e-obvestil in upravljavec zbirke osebnih podatkov je SID banka, d.d., Ljubljana, Ulica Josipine Turnograjske 6, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju SID banka).

E-obvestila prejemate v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah na osnovi vaše prijave na prejemanje e-obvestil na spletni strani SID banke, sodelovanja v nagradnih igrah, nakupa ali iz drugih pravnih naslovov, s katerimi je bilo dano prostovoljno soglasje.
S prijavo na e-obvestila posameznik izrecno soglaša, da SID banka obdeluje osebne podatke za namene ciljnega in neposrednega trženja. SID banka lahko prijavljen elektronski naslov obdeluje za lastne potrebe do preklica pisne privolitve oz. do časa, ko podatki ne bodo več služili svojemu namenu, pri čemer za novičarsko listo lahko uporablja zunanji servis skladno s pravili slednjega (npr. eGlasnik) in podatke hrani v oblaku.

Posameznik ima skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov pravico, da kadarkoli pisno ali na e-mail naslov: sidbanka@sid.si zahteva odjavo od prejemanja e-obvestil ter da SID banka osebne podatke trajno ali začasno preneha uporabljati za namene ciljnega in neposrednega trženja, pri čemer bo SID banka ustrezno preprečila uporabo osebnih podatkov za namene ciljnega in neposrednega trženja.

Elektronski naslov, na katerega prejemate e-obvestila, je shranjen in varovan v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.